Hamilelik Döneminde Beslenme

Hamilelikte (gebelikte) beslenme, doğacak çocuğunuzun sağlığını birebir etkiler. Hatta hamilelik öncesinde bile, beslenme bebeğinizin sağlığı için önemlidir; örneğin hamilelik öncesi folik asitten zengin gıdalarla beslenmek oluşacak embriyonda nöral tüp defekti dediğimiz konjenital anomalileri önler.


Hamilelikte beslenme prensipleri nelerdir?


? Canlılığın sürdürülebilmesi için beslenmek ve su içmek şart. Aynı zamanda, beslenme ile vücudumuza faydalı besinleri alırken beraberindeki zararlı maddeler sağlığımızı etkiler. Karaciğerimizin en önemli görevlerinden biri bu zararlı maddeleri zararsız hale getirip vücudumuzdan uzaklaştırmaktır.


? Karbonhidratlar enerji verici besinlerdir. Fazlası yağ olarak depolanır. (Unlu, şekerli, nişastalı besinler gibi)


? Yağlar, enerji verdikleri gibi içerisinde eriyen vitaminlerin (A, D, E, K vit.) vücudumuza girmesini sağlar. (Tereyağı, bitkisel yağlar ve margarin gibi)


? Proteinler vücudumuzun kendi kendine sentezleyemediği yani mutlaka dışarıdan alınması gereken besinlerdir. Yapı taşlarıdır ve gerekirse karbonhidrata çevrilebilerek enerji verebilirler. (Et, balık, tavuk gibi)


? Vitaminler, oligoelementler de proteinler gibi besinlerle alınması gerekir. (Sebze ve meyveler gibi)


? Aynı zamanda şunu da bilmek gerekir; fetüsün beslenmesini plasenta sağlar. Annenin kanında dolaşan besinleri aktif olarak bebeğe taşır. Bebeğin beslenmesini garanti altına alır. Anne adayı yetersiz beslense bile bebeğin beslenme ve gelişimini sağlar. Bebek bir bakıma annenin kaynaklarını tamamen bitirmek pahasına kullanır.